Stresul a devenit principalul duşman al vieţii noastre. Ne lovim de el la job, în viaţa intimă, în relaţia cu ceilalţi. Ne face să ducem o luptă cu noi, cu propriile noastre temeri. „Stresul apare apare atunci când subiectul nu se regăseşte în viaţa reală. Când altcineva face totul pentru noi, nu ne gândim că că vom ajunge vreodată să facem ceva singuri. După căsătorie, atât bărbaţii, cât şi femeile, realizează că nu mai există nimeni în jurul lor ca să-i ajute. Cu cât subiecţii au fost mai intens protejaţi de ritmul şi responsbilităţile vietii, cu atât o să le fie mai greu să se obişnuiască”, susţine psihologul Radu Leca pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Manifestarile sunt diverse. Apar durerile de cap, stările de ameţeală şi vomă, căderea părului şi a dinţilor, lipsa erecţiei, lipsa orgasmului.
Ce este, de fapt, stresul?
„Neînţelegerea în totalitate a responsabilităţilor ce trebuie respectate provoacă în organism o tensiune specială. Când nu înţelegi ceea ce ai de făcut sau când, din motive personale, nu doreşti să respecţi nimic din ce ai de făcut, apare conflictul interior. Unii subiecţi procedează aşa: spun că nu înţeleg o sarcină, în loc să o realizeze şi gata. De ce? Din comoditate şi nepăsare’’, precizează psihologul Radu Leca
Factorii de stres
„Pe primul loc plăsăm căsniciile nefericite, pe locul doi joburile mizere, iar pe locul trei stabilitatea socio-emoţională. Sunt atât de mulţi factori de stres încât nici nu ştii pe care să-i enumeri, dar mai ales în ce ordine”, adaugă specialistul.
Cu cât subiectul este mai neadaptat, stresul îşi face simţită prezenta mai intens în viaţa sa. Cuvântul esenţial din viaţa subiectului ce se luptă cu stresul este ADAPTAREA..
Care ar fi reacţiile individului la o sursă majoră de stres?
„Permiteţi-mi să vă povestesc despre top 3 reacţii întâlnite în cei 14 ani de practică psihologică.
CIteşte continuarea pe
CSID.